Dec 26, 2011

Cuti 3 hari ni, aku tak plan pun g mana. Memang tak nak keluar, nak tidur puas-puas. Memang puas betol, 3 hari berturut-turut asyik 12 tghari je bangun...
Memang bercuti betul la kali ni, tapi perut aku mmg sentiasa lapar...tak nak la hentam makan nasi atau benda berat ja selalu. Aku ingat doktor pesan, kalau lapar cari buah. Semalam aku paksa Mydarling g sama-sama cari buah, pergi Darulsalam beli buah, dapatlah 2 biji oren, 2 biji epal dan 1 biji mempelam....makan sampai habis malam tu juga....macam mengidam. 
Malam ni pun macam mulut nak mengunyah, pergi Foodcourt P9, cari rojak..nasib ada.....habuan untuk malam ni...Demi nak mengurangkan berat badan , akan ku cuba menepis nafsu durjana...
 Rojak P9 - tak berapa mari, aku tambah kuah rojak Mak bee

Orange Masam - Tambah kuah Mak Bee bagi rasa masam manis

Dec 24, 2011

Panduan Mengetahui Jika Seseorang Itu Menipu:
1. Belajarlah untuk mengenali defleksi : Kebiasaannya, orang yang berbohong akan menceritakan kisah-kisah yang benar tetapi tidak menjawab soalan yang ditujukan kepada mereka. Sebagai contoh, jika mereka ditanya “ Adakah anda pernah memukul isteri anda?”. Mereka menjawab “ Saya mencintai isteri saya sepenuh hati, mengapa saya berbuat sedemikian?”. Secara teknikal, mereka menyatakan kebenaran tetapi mereka hakikatnya mengelak untuk menjawab soalan yang asal dan bererti mereka sedang berbohong.
2. Jawapan yang meleret: Mereka yang menjawab soalan meleret adalah cenderung untuk menipu untuk mendapatkan kepercayaan anda. Contohnya “ Ibu saya tinggal di Perancis, bukankah seronok tinggal di sana? Tidakkah anda suka melihat menara Eiffel? Ia sangat bersihkan?”. Jawapan mereka adalah lebih daripada apa yang diminta.
3. Illustrator dan Manipulator : Illustrator adalah mereka yang bercakap benar di mana mereka mereka menggunakan gerakan tangan ketika bercakap. Mereka yang menggunakan gerak tangan ketika bercakap adalah mereka yang bercakap benar. Manipulator pula adalah lawan kepada Illustrator. Manipulator boleh bermain dengan jam tangan anda atau menarik cuping telinga anda ketika sedang bercakap dengan mereka. Orang yang berkelakuan seperti ini cenderung untuk menyembunyikan sesuatu. Setiap manusia mempunyai reptile tissue di mana ia akan merasa gatal ketika seseorang sedang menipu. Sebelum memastikan seseorang menipu, anda perlu membuktikan base line terlebih dahulu.
4. Membuktikan Base line: Base line ialah garis panduan asas untuk mengesan seseorang itu menipu. Anda seharusnya perlu membuktikan base line sebelum tindakan yang seterusnya. Bagaimana jika seseorang itu memang sudah gatal hidungnya dari rumah. Dan orang yang bertanya soalan kepada anda menyangka anda menipu kerana menggaru hidung ketika menjawab soalannya? Apakah yang perlu seseorang lakukan dalam mebuktikan base line tersebut? Untuk membuktikan base line tersebut, tanyalah soalan-soalan yang tidak membuatkan seseorang hendak menipu seperti nama mereka, apakah pekerjaan mereka dan sebagainya.
5. Mengesan ekspresi Mikro: Ekspresi mikro ialah perubahan air muka seseorang dalam tempoh kurang daripada 25 saat di mana perubahan air muka ini mendedahkan emosi atau perasaan sebenar seseorang. Sesetengah individu adalah secara semulajadi sensitif terhadap perubahan air muka seseorang tetapi kebanyakan individu dengan mudah dapat melatih diri mereka sendiri untuk mengesan ekspresi mikro ini. Bahagian-bahagian ekspresi ini kebiasaannya ialah kelopak mata atas dan bawah, hujung mata, mulut, otot-otot di sekitar mulut dan dahi.
6. Berjabat tangan : Bila anda berjumpa dengan seseorang yang anda rasa dia menipu anda, bersalamlah dengannya(ok, patutlah Patrick Jane selalu minta kat orang nak pegang tangan). Rasa suhu tangannya. Bila anda pasti mereka sedang menipu, berpura-puralah yang anda harus cepat pergi sambil memegang tangannya sebagai sentuhan selamat tinggal. Jika suhu tangan mereka sejuk, mereka sebenarnya takut kerana menipu.
7. Perhatikan gerakan mata seseorang: Orang yang menipu kebiasaaannya akan lama bertentangan mata dengan individu di hadapannya. Individu yang bercakap benar secara semulajadi akan memandang ke arah lain dan tertumpu kepada sesuatu objek yang tidak bergerak untuk membantu mereka lebih fokus dan ingat kenyataan yang benar. Orang yang menipu akan sengaja membina kontak mata dengan individu di hadapannya untuk kelihatan lebih tulus dan ikhlas. Anda boleh mengetahui samada seseorang mengingati sesuatu atau membuat satu fakta baru berdasarkan gerakan anak mata mereka. Jika seseorang sedang cuba mengingati sesuatu anak matanya akan ke kanan manakala jika seseorang sedang membuat fakta baru anak matanya akan ke kiri. Tetapi tidak semuanya akan ke kiri jika mereka menipu.
8. Berjaga-jaga dengan emosi penipu:
o Tiada tempoh masa ketika bersoal jawab jika seseorang menipu: Jika anda menanya soalan kepada seseorang dan dia menjawabnya serta merta, mereka berpotensi untuk menipu. Ini disebabkan mereka sudah bersedia dengan jawapan yang dilatih untuk mempercepatkan proses soal jawab. Lambat dalam memberi jawapan juga berpotensi membuatkan seseorang menipu. Untuk bercakap benar, otak manusia akan menggunakan 2 bahagian dalam otak dan untuk menipu, otak manusia memerlukan 6 bahagian otak. Jika penipu tersebut bercakap banyak, anda seharusnya bertanyakan apa yang terjadi dalam tempoh terdekat sebelum itu? Kebiasaannya orang yang menipu akan menghadapi masalah dalam menceritakan sesuatu yang terjadi sebelumnya kerana dalam fikiran mereka hanya dilatih untuk memberitahu sesuatu yang akan terjadi, bukan apa yang telah tejadi. Dan jika orang menipu tersenyum, ekpresi senyuman mereka hanyalah terhad di sekitar mulut sahaja, tidak pada keseluruhan wajah.
o Beri perhatian kepada reaksi orang yang menipu jika anda menanyakan soalan: Kebiasaannya, orang yang menipu akan merasa tidak selesa di mana mereka akan menoleh ke kiri dan ke kanan dan tubuh mereka beralih ke arah lain atau secara tidak sedar mereka menempatkan sesuatu objek di antara anda dan mereka. Bagi mereka yang bercakap benar dan yakin mereka tidak bersalah akan melahirkan ekspresi marah dalam mikro ekspresi selepas anda menyatakan bahawa anda tidak mempercayai kata-kata mereka. Manakala orang yang bersalah akan bersikap mempertahankan diri mereka dengan meyakinkan anda dengan fakta mereka (lihat defleksi).
9. Perhatikan penggunaan perkataan yang digunakan. Ekspresi kata-kata memberikan banyak maklumat jika seseorang itu menipu seperti :
o Menggunakan dan mengulang-ulang perkataan yang anda gunakan dalam pertanyaan anda.
o Tidak menggunakan kontraksi.
o Mengelak dari jawapan sebenar dan menambah cerita (defleksi)
o Banyak bercakap dalam usaha meyakinkan
o Bercakap dengan tone suara yang mendatar
o Berterabur ketika bercakap
o Menggunakan ayat seperti “ Saya akan beritahu ini sekali sahaja…”
o Membuat lawak untuk mengelak objektif proses
10. Senyap sebentar: Jika mereka menipu, mereka akan merasa tidak selesa jika anda merenungnya dengan eskpresi tidak percaya. Jika mereka bercakap benar, mereka akan marah atau kecewa ( mengetap bibir dan kelopak mata menegang)
11. Tukar topik dengan cepat: Individu yang tidak bersalah akan keliru dengan topik yang ditukar dengan cepat dan akan cuba untuk kembali kepada topic sebelumnya manakala orang yang bersalah akan merasa lega dengan topik yang ditukar. Mereka akan merasa lebih lapang dan santai.
12. Lihat tekaknya: Orang yang menipu akan cuba untuk membasahkan tekaknya dengan cara kerap menelan air liur atau batuk kecil untuk melegakan ketegangan dalam tegaknya yang dibina. Suara juga merupakan tanda terbaik untuk menentukan samada mereka menipu atau tidak, mereka menjadi lebih cepat atau lambat bercakap dari kebiasaannya atau tiba-tiba bercakap dengan nada yang tinggi.
13. Hakimi watak mereka: Kebanyakan individu akan bercakap benar dan akan memastikan reputasi mereka terjaga. Orang yang menipu akan cuba meningkatkan reputasi mereka sehingga mereka kelihatan merekalah yang paling berkaliber, tidak seperti yang orang sangkakan mereka adalah penipu.

Dec 22, 2011

Nak kongsi sikit pasal SLE ni, memang pengidapnya kemungkinan akan ada tompok-tompok ni, kalau tak muka , mana2 yang dia rasa nak tumbuh.  Kena elak STRESS dari terkena benda2 gini. Makan ubat selalu dan sentiasa bertenang. Kalau kena panas atau berpeluh2 pun boleh juga terkena. Aku mbe sebab berpeluh semalam, nak kena mandi selalu, tak kira waktu.....
 Tompok-tompok ni macam kena minyak panas,aku sendiri tak sedar bila ia datang menyerang.

Kat belakang dan tengkok ada sikit. Susah hati jugak macamana nak hilangkan semua ni.

Dec 21, 2011


Ermmm, patut la, kadang2 cepat beno aku rasa nak marah, sayu dan tersinggung. Aku cuba nak redhakan perasaan ni, tapi tangkap kepala jadi pening. Cam na nak buat ni? Perlukah aku luahkan semua perasaan hingga boleh menginggung perasaan orang lain demi menjaga hati ni dan penyakit ni ....dulu kalau marah2 pun tak la sampai pening....sekarang tidak lagi....
Kes 1 : Situasi kereta buat hal, aku dok fikir , macamana kalau aku bawa tetiba kereta rosak tgh jalan, memang ada kereta lagi satu, tapi itu Mydarling buat g kerja, dok fikir , dok buat kira2...sampai tertidur. Esoknya bangun pagi terus ngap kepala pening..... 

Kes 2 : Waktu menunggu ubat di farmasi....tetiba aku jadi tension ngan kaunter yang lambat dan terhengeh2....sebelum ni aku tahan, sekarang aku cepat naik temp...pastu terus pening...ish..ish...
Kesannya : Aku dah ambik ubat darah tinggi dan kolestrol plak setelah 9 bulan dengan SLE...


Ubat-ubat baru dan lama...


287 lagi nak tunggu giliran sampai..dah hangin dah 1 bab


Ramai sangat, aku dah macam nak give up...

Dec 17, 2011

Aku menyahut cabaran...mulakan perniagaan sendiri ( aku sendiri turun padang ) hari ni aku dah mula buat marketing keci-kecilan...pergi Semenyih buat marketing skit, Alhamdullilah, mereka menerima dan mendengar ( tak beli lagi ). First time tu berdebar jer, macam nak g dating plak...bila aku langkah ke dalam kedai tunjuk barang, walaupun mereka tak terus order, tapi respon tu baik....mereka layan aku dengan baik...Alhamdullilah.....First move...Terima kasih pada wanny yang sudi menemani....kalau aku berjaya nanti, tak kan lupa jasa baik mu....
Minggu ni aku nak buat quotation dan apa yang patut....moga aku aku tabah dan cekal....

Dec 15, 2011

Kadang-kadang aku terfikir, kelebihan diri aku ini, mungkin kekurangan bagi sesetengah orang lain. So, tak payah la aku bercerita tentang kelebihan pada orang lain. Mungkin akan menguris dan mengundang kesedihan pada seseorang. Bila aku ke facebook, membaca wall, kadang-kadang aku rasa ralat dengan sesetengah friends aku telah mentelanjangkan kelebihan mereka....adakah mereka tidak terfikir, itu semua akan mengundang kesedihan pada orang lain. Ermmmm.....Contohnya, mereka bercerita betapa cantiknya badan mereka itu...sehingga menjadi kegilaan lelaki, apakah perasaan friends lain yang berbadan besar yang mana, dia telah berusaha menguruskan badan tetapi gagal dan gagal digilai walaupun seorang lelaki.....
Contoh2...seseorang berkahwin dan hidup bahagia , lalu menceritakan kebahgiaan kepada wall dengan meletakkan status yang dia lah yang paling bahagia dah tak ada orang lain dah.....walaupun friends lain (yang baik hatinya) mendoakan kebahagiannya itu, tapi masih terasa kekurangan jika hidup sesetengah rumahtangga friends itu sedang meruntuh......Oleh itu, jangan terlalu kita menunjukkan kelebihan yang diberiNya , mungkin ia akan menguris hati dan perasaan insan yang kurang bernasib baik....

Dec 10, 2011

Boring betulkan, asyik2 cerita benda yang tidak ada motivasi....tak sedap badan lar, letih lar, tak larat..dan benda-benda yang sakit-sakit ja...tapi nak buat macamana ni la hakikatnya...hari ni pun aku tak larat sangat...baru semalam petang jalan-jalan nak excercise ngan kawan-kawan, hari ni dah tak larat, bangun kul 11.30 pagi....Mydarling asyik tanya..r u ok? berapa kali dah dia tanya....aku ok, cuma biasa la....
Sometimes aku saja bzkan diri dengan pergi window shopping, dengan cara ni dapatla aku bersenama secara tak sengajakan...
Ada perkara yang bermain-main difikiran ni...macamana aku nak buat marketing? ada project baru nak aku buatkan, tapi malu la...jual beg / pouch kat supplier...murah gila...ermmmm...dan ada beberapa lagi project yang aku fikirkan...aku nak buat event management secara kecil-kecilan.....untuk majlis-majlis kecil-kecil ja seperti cukur jambul, tunang, birthday dan lain-lain yang kecil....tapi sometimes aku tak terdaya nak fikir, badan asyik dok letih...tooolooong.....

Gambar selepas dan sebelum
Dua gambar comelkan....aku dah rasa macam Fiona dalam Shrek....

Dec 6, 2011

Entah napa la badan ni, sejak dua menjak asyik tak sihat aja....bukan demam cuma agak2 letih dan suam2 kuku...takut SLE menyerang, tapi i will fight for it....

Bulan lepas my lovely boys and girl datang umah, jalan2 sambil cuti...
 Yat
 Kakak makan sandwich sardin
 Sedap
 Big Boys
 Boys and Gurl
 Sedap lagi

Tetamu jauh datang ,diaorg dtg ngan papanya yang ada urusan di KL, so tinggalkan anak-anaknya bersama aku di Putrajaya..aku g ambil diaorg kat Tol kat Duta... alahai cian diaorg, time diaorg dtg aku still no RM...so belanja light-light aje...bawa g jalan-jalan putrajaya pun tak sempat, hujan bagai...masa nak balik kereta  aku pulak buat hal, bateri habis...tumpang la keta kcik hantar diaorg kat Ampang Point sebab papanya ada disitu....habis hantar diaorg, apa lagi meronggeng la kami...anyway love to have u around.....

Dec 2, 2011

Actually, ada reason yang membuatkan aku agak kurang stabil. Sebab-sebab utama ketidak stabilan hormon asguggus adalah :
1- Mydarling tak ada income for <>3 month
2- Aku kehabisan stok duit
3-Badan suam sejuk, tak menentu
4-Kereta buat hal- 2 mingguu tersadai
5-Kena pergi hospital- byk appointment
6-S*&- deactivate
7-Tetamu jauh datang secara tiba-tiba
8-Liat bangun pagi- pagi je badan rasa lemah
9-Nak kena habiskan keje pejabat
So, masalah utama skang adalah duit, duit......tapi aku redah jer onak dan duri ini....macamana aku face the crisis, apa lagi kekawan terdekat la sumber inspirasi....thanks for being my friend....
Akhirnya dah sampai penghujung crisis, Mydarling dah back to normal ( kedai beroperasi macam biasa ) n mylife back to normal....( bonus nak dtg )
demok - the adult

Nov 19, 2011

Yesterday, I got call from the doc putrajaya, oh mine....dalam air kencing ada protein, it means ada something not right at my kidney (buah pinggang), so I told my doc on 22 Nov 2011, I will do the urine 24 hour like her advice tu....actually frust juga, tapi apa kan daya....memang kalau SLE patient, rasanya kalau tak kena macam ni bukan nama SLE ler...anyway I'm ok, just a bit frust bcoz I still hope the miracle happend to me...but I can't deny the fact being the SLE patient....sometimes memang ada rasa emotionally distraction, tapi I try to control myself. Feeling depress sometimes tu ada....kadang-kadang dengan tiba-tiba rasa sedih, macam ada masalah besar, tapi bila aku rilek fikirkan balik, tak ada apa-apa yang serious actually....so i try my best to avoid that kind of feeling. I just enjoying the moment I have....

Nov 13, 2011

Dikala hujan sebegini, diwaktu berhujung minggu, kemalasan telah ditempah dari awal.Terasa indah berada di casa ku tanpa sebarang kerunsingan. Segala-galanya amat tenang dan berjalan dengan lancar tanpa sebarang aturan. Sedapnya terkena percikan air panas dari pili heater ....ahhhhh.....sungguh menenangkan dan mengembirakan....hilang segala ketegangan , keserabutan dan kerunsingan. Di kamar mandi, aku menghayati setiap alunan air dan hembusan angin dari kaca tingkap...
Dari awal lagi, santapan telah kusediakan pada si suami, setelah si suami mengadap santapan, lalu dia pergi mencari rezeki demi sesuap nasi ...aku di casa ini, seperti pelacuran kelas atasan....hanya mampu melayan si suami dengan segala keperluan.....terkurung didalam casa ini amatlah menyeronokan.....bagaikan ku disyurga impian....Alhamdullilah atas apa yang dikurniakan olehNya walaupun hanya ini........

Nov 11, 2011

Eh muka dah tembam, sembam, gemuk dan naik...wahai kawan-kawan memang la aku cam ni, nama pun aku berpenyakit..tambah lagi penyakit SLE...aku makan banyak atau skit pun memang naik macam pau.....yang tak tahan ada seorang officer kat opis pun ada SLE, dia boleh buat heran muka aku sembam dan badan naik...hari-hari mau cakap ka? Ini adalah sedikit sebanyak maklumat yang akan memberi pemahaman pada kawan-kawan. Penyakit ini boleh bawa maut. Korang boleh bayangkan tak, penyakit yang dibawa ini, kalau silap2 boleh bawa maut. So, janganlah tanya atau beritahu perkara yang menstresskan .....






Sistemik Lupus Eritematosus (SLE): Panduan untuk Pesakit

Fakta Ringkas
  • Kaum wanita berisiko lebih tinggi, iaitu 10 kali ganda mengidap SLE berbanding dengan kaum lelaki.
  • Rawatan SLE bergantung kepada jenis dan tahap gejala yang dialami.
  • Rawatan SLE biasanya memerlukan penglibatan beberapa pakar dari beberapa disiplin. Pesakit sendiri juga perlu bersikap positif untuk menerima rawatan.
Apakah SLE?
Sistemik lupus eritematosus (SLE), atau lupus, adalah penyakit kronik “autoimmune” di mana antibodi seseorang bertindakbalas dengan tisu badan seseorang pesakit itu sendiri. Ini menjejaskan beberapa bahagian sistem tubuh seperti kulit, sendi, buah pinggang, paru-paru, sistem saraf, atau organ-organ lain di dalam badan. “Lupus” berasal dari perkataan Latin bererti “serigala”. (Ini adalah kerana seorang doktor Perancis yang mula-mula merawat pesakit lupus mengibaratkan tompok-tompok kemerahan di muka pesakit sebagai gigitan serigala.)
Gejala yang biasa dialami oleh pesakit ialah radang kulit dan sakit sendi (arthritis), selalunya di iringi oleh keletihan dan demam. Penyakit SLE ada masanya tidak aktif, iaitu dapat dikawal (remission), dan ada masanya menjadi aktif (relapse).
Terdapat beberapa jenis lupus:
  • Sistemik lupus eritematosus (SLE) ialah yang biasanya dimaksudkan apabila kita sebutkan “lupus”. Gejalanya mungkin sederhana atau serius. SLE biasanya menyerang mereka yang berumur di antara 15 dan 45 tahun. Walaubagaimanapun, sebilangan kecil pengidap SLE adalah kanak-kanak dan mereka yang berusia lebih 45 tahun.
  • Diskoid lupus eritematosus (DLE) merupakan penyakit kulit yang kronik di mana terdapat tompok-tompok merah (malar rash) di muka, kulit kepala, bahagian badan, kaki dan tangan. Kulit yang terlibat akan menjadi tebal dan bersisik serta mungkin meninggalkan parut. Ruam berkenaan boleh berlarutan hingga beberapa hari atau tahun dan kemungkinan akan berulang setelah sembuh. Sebilangan kecil mereka yang mengidap DLE boleh mendapat SLE di kemudian hari.
  • Lupus Neonatal ialah keadaan yang boleh berlaku pada bayi yang baru dilahirkan oleh pengidap SLE. Ini mungkin disebabkan auto-antibodi di dalam darah ibu yang dipanggil anti-Ro (SSA) dan anti-La (SSB). Akibatnya, bayi ini akan mendapat radang kulit, masalah hati, dan masalah darah (low blood counts). Gejala ini akan hilang sedikit demi sedikit dalam masa beberapa bulan. Walaupun kes-kes begini jarang sekali dijumpai, namun bagi bayi yang lahir dengan masalah neonatal lupus mungkin juga mengalami masalah jantung yang mengganggu perjalanan jantung.
Pengambilan sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang menyerupai ciri-ciri seakan SLE. Keadaan ini di panggil “drug-induced lupus”. Gejala ini akan hilang jika pengambilan ubat itu diberhentikan. Buah pinggang dan otak jarang terjejas dalam lupus jenis ini.



Jenis-jenis Lupus
Discoid Lupus Erythematous (DLE)
  • Hanya melibatkan kulit
  • Jarang merebak ke organ lain
Systemic Lupus Erythematosus (SLE)
  • Boleh merebak ke organ lain
  • Boleh mengakibatkan kematian
Statistik
Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak.
Lebih kurang 90% wanita yang mengidap SLE berada di dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu di antara 15 hingga 50 tahun.
Ratio pengidap SLE:
Di Barat, di kalangan Afro-Caribbeans – 1 dalam 250 –500 orang
Di Amerika Syarikat – 1 dalam 2,000 orang
Di negara China – 1 dalam 1,000 orang
Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini. Namun demikian, PSLEM percaya ada ramai lagi mereka yang mengidap SLE yang belum disahkan.
Siapakah Yang Mendapat SLE?
Dianggarkan lebih kurang 90 peratus mereka yang mendapat SLE adalah kaum wanita, sementara 10 peratus yang lain merupakan kaum lelaki dan kanak-kanak. Bagi kaum wanita, SLE biasanya bermula semasa lingkungan umur boleh melahirkan anak, jarang sekali semasa kanak-kanak atau setelah putus haid.
Adalah dianggarkan di Amerika Syarikat seorang dalam 2,000 mengidap SLE. Di Jamaica pula di anggarkan seorang dalam 250 orang mengidap SLE. Setakat ini, Malaysia tidak mempunyai sebarang statistik untuk pengidap SLE. Ini adalah disebabkan SLE mempunyai pelbagai gejala dan melibatkan pelbagai disiplin, akibatnya penyakit ini amat sukar untuk dikesan.
Statistik di Amerika Syarikat pula menunjukkan wanita Amerika berkulit hitam berisiko lebih tiga kali ganda untuk mendapat SLE berbanding wanita Amerika berkulit putih. Ia juga dikatakan lebih kerap berlaku di kalangan wanita berketurunan Hispanik (Latin Amerika), Asia, dan penduduk asli Amerika. Walaupun SLE boleh melibatkan beberapa orang dalam sebuah keluarga, risiko ahli-ahli keluarga, seperti anak dan adik beradik lelaki atau perempuan, untuk mengidap SLE adalah sangat rendah.
Apakah Yang Menyebabkan SLE?
Walaupun SLE boleh menyerang beberapa orang ahli keluarga, “gene lupus” yang khusus belum lagi dikenalpasti.
Kajian menyarankan ada beberapa “gene” mungkin boleh menentukan kebarangkalian seseorang itu diserang SLE. Gen ini juga dapat menentukan sama ada tisu atau organ yang terlibat serta tahap seriusnya penyakit SLE yang dialami. Bagaimana pun gen sahaja tidak sepenuhnya memainkan peranan. Sebaliknya para saintis sedang mengkaji faktor-faktor lain yang turut menyumbang kepada punca SLE. Antara sebab-sebabnya ialah sinaran cahaya matahari, tekanan emosi, pengambilan ubat-ubat tertentu, dan juga kuman virus.
SLE merupakan penyakit auto-imun yang terjadi apabila sistem daya tahanan badan menjadi bercelaru dan mula melawan tisu-tisunya sendiri. Puncanya tidak diketahui tetapi kemungkinan besar ia disebabkan oleh gabungan faktor-faktor keturunan, alam sekitar, serta hormon. Ia berlaku melalui pengeluaran auto-antibodi yang melawan sel-sel normal seseorang. Itu menyebabkan keradangan pada beberapa bahagian tubuh yang boleh merosakkan organ dan tisu.
Jenis antibodi yang lazim didapati dalam pengidap SLE dipanggil antibodi antinuklear (antinuclear antibody) kerana ia bertindakbalas dengan bahagian nukleus sel. Para saintis masih belum dapat memahami semua faktor yang menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu dalam penyakit SLE.
Apakah Gejala-gejala SLE?
Setiap pesakit mempunyai gejala yang berbeza-beza, iaitu samada sederhana atau serius. Gejala ini juga boleh datang dan pergi. Namun gejala SLE yang lazim ialah sendi bengkak dan sakit (arthritis), demam yang tidak diketahui puncanya, dan keletihan yang amat sangat. Terdapat juga tompok-tompok merah (malar rash) di pipi dan hidung seperti bentuk “kupu-kupu”. Ruam juga boleh timbul di muka dan telinga, di bahagian atas kedua lengan dan tangan, bahu dan dada. Oleh kerana pengidap SLE sensitif kepada cahaya matahari (fotosensitif) tompok-tompok merah ini akan menjadi lebih teruk selepas terdedah kepada matahari. Samada seseorang itu mendapat gejala yang serius atau tidak berbeza dari seorang kepada seorang yang lain.
Ciri-ciri penyakit ialah:
  • Demam, keletihan, dan penurunan berat badan
  • Sakit dan bengkak sendi (arthritis) selama beberapa minggu
  • Tompok-tompok merah menyerupai kupu-kupu di pipi dan hidung
  • Tompok-tompok merah di kawasan kulit yang terdedah kepada sinaran matahari
  • Ulser di mulut dan hidung berlarutan lebih sebulan
  • Rambut gugur secara bertompok-tompok atau di sekeliling (hair line)
  • Sawan, strok dan gangguan mental
  • Risiko untuk mendapat darah beku
  • Kerap keguguran bayi
  • Darah atau protin dalam air kencing menunjukkan gangguan sistem buah pinggang
  • Bilangan sel darah putih atau sel darah merah rendah
SLE boleh menjejaskan organ-organ dalam tubuh seperti berikut
Buah pinggang
Keradangan buah pinggang (nephritis) mengurangkan keupayaan membuang bahan sisa toksin dalam air kencing. Pesakit yang mengalami gangguan buah pinggang biasanya tidak merasa sakit. Mereka mungkin hanya mengalami bengkak kaki. Ujian air kencing dan ujian darah boleh menunjukkan samada buah pinggang terjejas atau tidak. Untuk mengelak dari kerosakkan yang berlanjutan kepada buah pinggang rawatan ubat-ubatan yang intensif perlu diberi segera untuk mengekalkan fungsi buah pinggang.
Paru-paru
Sebilangan pesakit SLE mendapat pleuritis, iaitu keradangan lapisan paru-paru yang menyebabkan sakit dada atau sakit dada yang terasa semasa menarik nafas. Pesakit juga boleh mendapat kuman dalam paru-paru (pneumonia).
Sistem saraf
SLE boleh menjejaskan otak atau saraf. Pesakit akan mengadu sakit kepala, pening, cepat lupa, kabur penglihatan, sawan, strok, atau perubahan kelakuan.
Saluran darah
Keradangan saluran darah (vaskulitis) boleh melibatkan terganggunya pengaliran darah ke seluruh tubuh. Vaskulitis yang sederhana mungkin tidak memerlukan rawatan, tetapi sebaliknya vaskulitis yang teruk memerlukan rawatan segera.
Darah
Pesakit SLE mungkin mendapat kekurangan darah, kekurangan bilangan sel darah putih atau kekurangan bilangan platelet. Fungsi platelet dalam darah ialah membantu pembekuan. Sebilangan kecil pesakit SLE juga akan berisiko tinggi mengalami masalah perdarahan di mana darah cepat membeku.
Jantung
Pesakit SLE boleh mengalami sakit jantung iaitu keradangan pada tiga lapisan jantung: “perikaditis”, keradangan lapisan luar; “myokarditis”, keradangan bahagian tengah; dan “endokarditis”, keradangan bahagian dalam. Pesakit akan merasa sakit dada atau juga gejala lain. Pesakit SLE juga berisiko tinggi mendapat “arteriosclerosis” (pembuluh darah yang keras).
Bagaimana Untuk Mengesan SLE?
Untuk mengesahkan pesakit mengidap SLE bukanlah suatu yang mudah. Kadangkala para doktor mengambil masa yang lama berbulan atau bertahun untuk mengesan SLE. Itu pun jika pesakit datang secara berterusan kepada seorang doktor untuk mendapat rawatan. Dengan cara ini semua gejala dapat dikumpul dan direkodkan.
Pesakit juga kenalah memberitahu doktor kesemua masalah yang dialami dengan betul dan tepat. Kebolehan berkomunikasi yang berkesan di antara doktor dan pesakit sangat penting. Bagi pihak pesakit, ianya dapat membentuk kefahaman dan kesedaran tentang penyakit SLE. Bagi pihak doktor pula, ianya memerlukan pengetahuan serta pengalaman yang luas untuk mengesahkan diagnosa dengan tepat dan cekap. Di antara perkara yang perlu dilapurkan kepada doktor ialah sejarah kesihatan dan masalah kesihatan yang dialami sehingga kini. Maklumat ini amat membantu dan kritikal untuk menentukan diagnosa. Keputusan pemeriksaan darah dan air kencing serta pemeriksaan fizikal juga amat penting bagi membuat diagnosa yang tepat.
Tidak ada satu sahaja kajian untuk mengesahkan diagnosa dengan tepat. Malah ianya memerlukan beberapa ujian darah dan air kencing. Ujian yang dianggap berkesan ialah ujian bagi menganalisa auto-antibodi dalam darah pesakit SLE, seperti antibodi antinuklear (ANA) yang bertindak melawan komponen nukleus sel tubuh. Kebanyakan pengidap SLE mempunyai antibodi antinuklear. Namun demikian ada penyakit auto-imun dan jangkitan lain juga mempunyai antibodi antinuklear. Kadang kala orang yang sihat juga mempunyai antibodi antinuklear.
Selain dari ujian darah ANA, ada beberapa lagi ujian auto-antibodi yang khusus untuk membantu diagnosa SLE. Ini adalah anti-DNA, anti-Sm, anti-RNP, anti-Ro (SSA), dan anti-La (SSB). Walaubagaimanapun tidak semua pengidap SLE mempunyai keputusan ujian-ujian tersebut yang positif, dan tidak bermakna bila tidak mempunyai antibodi tersebut bukan mengidap SLE.
Biopsi ialah satu lagi ujian yang dijalankan bagi membantu diagnosa SLE dan ini dilakukan dengan mengambil sedikit contoh tisu organ yang terlibat misalnya tisu kulit, tisu buah pinggang, dan sebagainya. Ada juga sesetengah doktor menjalankan ujian antibodi antikardiolipin (antifosfolipid). Jika seorang pesakit SLE mempunyai antibodi ini, terutama pesakit wanita yang hamil, mereka boleh mendapat risiko pembekuan darah serta keguguran bayi. Kesemua ujian-ujian ini adalah sumber maklumat untuk membantu membuat diagnosa. Secara keseluruhannya, sejarah rawatan, gejala dan keputusan ujian dapat membantu membuat diagnosa SLE.
Selain itu, ujian biasa yang selalu dilakukan untuk memantau perkembangan penyakit SLE adalah “FBC” (Full Blood Count), “blood chemistry”, “ESR” (erythrocyte sedimentation rate) dan ujian air kencing. Ini dapat memberi maklumat yang penting. Satu lagi ujian yang biasa dilakukan ialah mengukur paras darah yang dipanggil “complement”. Keputusan ujian darah “ESR” bagi pengidap SLE biasanya lebih tinggi bacaannya, tetapi bacaan paras “complement” darahnya adalah rendah terutama semasa penyakit itu sedang dalam peringkat aktif (flare). Ujian X-ray dan ujian-ujian pengimejan yang lain boleh juga membantu dalam memastikan jika ada organ-organ lain yang terjejas.
Bagaimanakah SLE boleh dirawat?
Merawat SLE adalah merupakan satu cabaran. Rawatannya juga bergantung kepada gejala dan tahap penyakit yang dialami.
Disebabkan pesakit SLE mengalami berbagai gejala kita akan dapat melihat pesakitnya di pelbagai klinik seperti di klinik rheumatologi, dermatologi, nefrologi, hematologi, neurologi dan psykiatrik. Untuk menentukan pesakit SLE dirawat dengan sempurna, pakar-pakar dari pelbagai disiplin perlu bergabung tenaga bagi merawat dan menghalang penyakit SLE dari terus semarak (flare) serta dapat mengawal komplikasi dan menghalang organ-organ yang diserang SLE dari terus rosak.
NSAIDs
Bagi mereka yang mengalami sakit sendi dan otot atau demam, ubat bagi mengurangkan keradangan dipanggil nonsteroidal anti-inflammatory (NSAIDs) biasanya digunakan. NSAIDs sahaja mungkin digunakan atau digabung bersama ubat lain bagi menahan kesakitan, mengawal bengkak dan merawat demam.
Kesan sampingan NSAIDs ialah sakit perut, pedih hulu hati, cirit, dan pengumpulan air seperti kaki bengkak.
Hydroxychloroquine
Ubat anti-malaria yang pada asalnya digunakan untuk merawat malaria didapati amat berkesan untuk merawat SLE. Hydroxychloroquine sahaja boleh diberi atau digabungkan dengan ubat lain. Ianya biasa digunakan untuk merawat keletihan, sakit sendi, sakit kulit, dan keradangan paru-paru. Kajian klinikal mendapati penggunaan berterusan hydrochloroquine boleh menghalang penyakit SLE dari berulang.
Kesan sampingan ialah sakit perut dan kerosakan pada retina walaupun sangat jarang berlaku.
Kortikosteroid
Merupakan rawatan utama untuk SLE. Jenis kortikosteroid yang biasa digunakan ialah prednisolone. Kortikosteroid boleh diberi dalam bentuk pil untuk dimakan, dalam bentuk krim yang disapu pada kulit, atau suntikan. Memandangkan tindakan dan reaksinya yang tersangat kuat dan ketara sekali, penggunaan dalam dos yang rendah adalah diamalkan untuk keberkesanan rawatan.
Kesan sampingan jangka pendek ialah mendapat bengkak muka, tambah selera makan, serta penambahan berat badan. Kesan sampingan ini akan hilang apabila pengambilan ubat ini di hentikan. Namun begitu, pemberhentian pengambilannya dengan secara tiba-tiba adalah merbahaya. Oleh itu doktor akan mengurangkan dos dengan secara sedikit demi sedikit hinggalah ianya boleh diberhentikan. Kerjasama di antara doktor dan pesakit amatlah penting bagi mengelakkan salah faham tentang cara pemberhentian ubat ini.
Kesan sampingan jangka panjang kortikosteroid pula ialah tulang rapuh (osteoporosis), tekanan darah tinggi, paras kolesterol yang tinggi, paras gula dalam darah yang tinggi (diabetes), kerosakkan pada arteri, mudah mendapat jangkitan, dan katarak. Lagi tinggi dosnya dan lebih lama tempoh kortikosteroid diambil maka lagi ketara dan teruklah kesan sampingan yang akan dialami. Doktor akan cuba mengurangkan pengambilannya dengan menggabungkan bersama ubatan yang lain yang kurang kesan sampingan, dan apabila SLE dapat dikawal, dos kortikosteroid akan dikurangkan secara berperingkat. Bagi mengurangkan risiko osteoporosis, pesakit akan diberi ubatan tambahan seperti kalsium, vitamin D, dan lain-lain lagi.
Immunosuppresif
Bagi sesetengah pesakit yang buah pinggang dan sistem saraf pusatnya terjejas oleh SLE, sejenis ubat yang dipanggil immunosuppresif mungkin digunakan. Jenis-jenis immunosuppresif, seperti Cyclophosphamide (Cytoxan) dan mycophenolate mofetil (CellCept), bertindak menghalang sistem imun yang terlalu aktif dengan menyekat pengeluaran antibodi. Immunosuppresif boleh diberi dalam bentuk pil untuk dimakan atau secara infusi (drip). Kesan sampingannya ialah loya, muntah, gugur rambut, masalah pundi kencing, kurang kesuburan, risiko untuk mendapat kanser, serta senang mendapat jangkitan. Kesan sampingan akan lebih ketara jika penggunaan ubat ini dilanjutkan dalam masa yang lama. Seperti juga penggunaan ubatan SLE yang lain, jika ubatan ini diberhentikan ada kemungkinan serangan SLE akan berulang kembali.
Kerjasama yang rapat antara doktor dan pesakit sangat penting untuk memastikan rawatan yang diterima akan memberi kesan yang baik. Pesakit perlu memberitahu doktor dengan segera sekiranya terdapat gejala baru untuk mengesan sebarang kesan sampingan yang memudaratkan. Satu perkara yang perlu diingatkan ialah pesakit tidak boleh menukar ubat dan memberhentikan ubat secara spontan tanpa berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu.
Kualiti Hidup
Walaupun rawatan SLE semakin bertambah baik dan jangka hayat penghidap SLE juga semakin bertambah lama, namun ianya tetap sejenis penyakit kronik yang boleh menghadkan aktiviti seseorang. Biasanya kualiti hidup dibendung oleh gejala seperti keletihan dan sakit sendi. Namun ia bukanlah menggugat nyawa seseorang. Cara yang terbaik mengawal SLE ialah dengan mengambil semua ubat-ubatan seperti yang di tentukan, sering berjumpa doktor anda, dan mempelajari seberapa banyak tentang SLE.
Pesakit-pesakit SLE masih boleh mengekalkan kualiti hidup yang baik, walaupun mereka mempunyai gejala-gejala SLE dan kesan sampingan ubat-ubatan. Satu cara penting untuk menangani SLE ialah dengan memahami impak dari gangguan fizikal dan emosi. Mempelajari mengenal tanda-tanda awal dapat membantu pesakit mengambil langkah-langkah tertentu untuk menghalang atau mengurangkan intensitinya.
Mengamalkan cara hidup yang aktif boleh membantu pergerakan sendi serta boleh mengelakkan risiko sakit jantung. Walaubagaimanapun seseorang pesakit itu tidak boleh terlalu aktif. Pendekatan yang terbaik ialah dengan melakukan senaman ringan berselang seli dengan berehat dan bersantai.
Pesakit-pesakit SLE hendaklah berusaha mengelakkan diri dari terkena sinaran cahaya matahari yang berlebihan. Ini kerana sinaran ultralembayung matahari akan menyebabkan terjadinya ruam pada kulit. Ia juga berkemungkinan akan mencetuskan aktiviti penyakit yang lebih serius lagi. Melindungi diri dengan memakai pakaian berlengan panjang, memakai topi lebar dan payung, serta menyapu krim pelindung cahaya matahari (sun-block) semasa keluar akan dapat melindungi diri daripada komplikasi berkenaan.
Untuk mengekalkan cara hidup sihat, seseorang pesakit SLE perlulah berusaha menjaga kesihatan. Oleh itu sangat penting bagi pesakit SLE mengatur langkah untuk mencapai matlamat kesihatan yang sebenar. Kesihatan itu bermakna badan yang sihat, fikiran yang sihat dan tenang, dan semangat yang kuat. Salah satu matlamat penting kesihatan bagi mereka yang mengidap SLE ialah mengatasi tekanan akibat mempunyai penyakit yang kronik. Cara menangani tekanan secara berkesan adalah berbeza dari seorang keseorang. Di antara pendekatan yang boleh membantu termasuklah senaman, teknik-teknik berehat, dan cara penggunaan masa dan tenaga.
Membina dan mengekalkan sistem sokongan juga amat penting. Sistem sokongan yang berkesan ialah sokongan dari ahli keluarga, rakan-rakan, ahli-ahli perubatan professional, dan kumpulan sokongan seperti Persatuan SLE Malaysia. Dengan menganggotai kumpulan sokongan, seseorang itu akan mendapat bantuan mempertingkatkan emosi, meninggikan maruah dan harga diri, dan mempertingkatkan kemahiran dalam menangani masalah.
Mempelajari tentang penyakit SLE adalah salah satu cara yang terbaik untuk mengenali SLE dengan lebih dekat. Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit yang berpengetahuan tentang penyakitnya akan turut sama mengambil bahagian dalam perawatan diri (self-care), kurang rasa sakit, tidak perlu berjumpa doktor dengan terlalu kerap, dan akan terus aktif.

Nov 9, 2011

Macam biasa g check up, ambik nombor-jumpa doctor-ambil ubat
Tapi kali ni aku amat berharap agar ubat prednisolone di turunkan....ermmm...doc tak berani lagi nak turunkan ubat, mbe another 2 month from now..alhamdullilah, darah semua ok, cuma albumim ( hati ) naik skit, mbe aku ada makan sthing yang buat tak stabil. Anyway, overall ok, still mainatan ok. Tapi yang tak best bila dah byk mkn ubat ni, mcam2 implikasi yang datang, sakit tulang la, rashes, macam lagi la.... 
 Ini klinik rheumato n medical

Ini salah satu effect dari ubat prednisolone yang aku telan, macam jerawat di belakang telinga. Actually kat pipi pun ada jugak. Doc kasi ubat cuci ceramide...gambar dibawah ini baru-baru naik rashes, sekarang dah banyak....
( gambar terbalik sudahhhh)

Taraa, alhamdullilah, ini la sweet yang doc bagi untuk 42 hari bersamaan 6 minggu dari hari ini...sila jamu selera....jangan malu-malu...

Nov 6, 2011

Alhamdullilah, tahun ni masih dapat sambut eid-ul adha walau tanpa keluarga. Me n mydarling sambut raya mcm biasa, masak masakan yang special skit sebab raya ini ada tetamu. Terasa diri ni dah matang sangat...hehehheh
Aisey man,nasi beriani tak menjadi tahun ni. the real taster datang , mereka tak cakap apa2, but I know from the reaction.Tak pa, boleh buat improvement later...
Menu untuk Eid-ul Adha adalah :

Nasi beriani ayam
Ayam Kari
Boneless Ayam Masala
Cutney
Mee Goreng
Ayam Bakar
Macroni Baked

Banyak jugak....aku start masak kul 7.30 pagi dah mula bersilat di dapur.....Dengar banyak kan, tapi aku masak dalam kuantiti yang sikit jer...

Nov 5, 2011

Sahabat adalah perkara yang agak penting di dunia ni.Tanpa mereka hidup aku tak ceria. Aku ada sahabat dari zaman sekolah rendah, menengah , belajar kolej dan zaman bekerja. Aku bersyukur di kurniakan sahabat seperti mereka ini. Sepanjang berkawan, macam-macam jenis kawan yang aku jumpa, alhamdullilah sehingga kini ada diantara mereka masih menjadi sahabat .
Ada yang jenis bila susah, baru cari kita, ada yang jenis tak suka menyusahkan kita, ada yang suka kita light2 ajer dan ada yang tak suka kita.Tapi aku akan setia pada kawan yang rela bersusah payah bersama.
Sempena Aidiladha ni, bukan erti kata korban lembu sahaja, tapi pengorbanan kita terhadap perkara lain seperti sahabat, keluarga dan agama serta nafsu.
Cerita lain plak, ubat calsium aku dah habis, lately rasa sakit belakang menjadi-jadi selepas bangun tidur, after few hour baru ok. Entah la, the more aku try to be better person, the more harm come to me...what should i do? redha  jer la.....cool tak?

Nov 3, 2011

Macam biasa, rasa malas nak bangun mmg menebal. Aku suka pergi kerja, masalahnya susah nak bangun pagi nih.....setiap kali bangun rasa jer macam nak demam...itu la pesakit SLE. Setengah orang boleh faham but half tak faham. Tapi akan ku teruskan hidup selagi hayat dikandung badan. Kadang-kadang ada rasa give up nak teruskan perjuangan hidup, tapi bila difikirkan balik, i don't give a shit....life's goes on.....
Nowdays, the challenge around me, with mydarling mood mcm pompuan hehehhe....susah betol nak layan baby boy sorang nih....oleh sebab tiada siapa yang aku nak layan, lebih baik layan suami sendiri dengan relanya....not that i mean by doing $%# , but other thing .....macam layan makan minum, sembang-sembang dan lain2....
Tapi i feel regret bila berat badan naik mendadak ni. Macam dah dikata, makan sikit pun naik, makan banyak lagi la naik....apa harus ku lakukan....

Nov 2, 2011

Hari ini boleh dikatakan lebih baik dari semalam. Tapi bab makan aku tak leh nak kata apa, makan sikit pun berat naik, makan banyak pun berat naik...sekarang aku cepat sangat jauh hati / merajuk, padahal perkara tu bukan kena aku direct..tapi perasaan ini sungguh terguris...
Ada la officer kat opis, bab makan pun dia nak sound macam la kami ni mcm budak2 , ada ka dia sound yang kalau nak makan jangan sampai orang kursus tak dpt makan ! what the fuck? come on lar...pernahkah org training tak cukup makan? pernah tak? sungguh sarcastic. Terus aku tak lalu nak tgk muka dia..buat masa ni la...lepas ni aku ok balik...pernahkah dia sedar setiap perkataan itu melambangkan keperibadian seseorang?  Banyak perkara juga yang bermain dalam fikiran dan kepala hotak aku ni. Lebih baik aku lupakan saja...

Nov 1, 2011

Banyak benda yang perlu difikirkan, otak aku dah semakin lemah, dahulunya aku agak pantas dan amat bernas sekarang agak pasif. Itulah nikmat yang Allah tarik sikit2 dari kita bernama manusia. Banyak perkara yang berlaku dan aku kurang dapat merasakan, mungkin kerana usia yang semakin matang, jadi kurang  excited.Apa dah jadi, kadang-kadang rasa tak best jadi orang yang cold, kalau cool best lar.....Kat office pun aku jadi cold, dah la air-cond cold, otak jadi beku, setiap kata aku pun macam tersekat, sebab tak da idea nak cakap, dulunya bagi saja issue, aku huraikan, sekarang dah jadi badut pada mereka. Apa nak jadi ni?

Oct 6, 2011

Sejak musim sejuk ni (winter in KL , OMG), sakit badan-badan ini. Paling effect gigi ku ini, dah sakit dalam 4 hari dah. Aku dah pergi Klinik Kesihatan Putrajaya , Doc cakap booking untuk tampalan dah penuh untill 2012. Maknanya sempatlah gigi ku ini berubang sebesar alam, bila sampai tahun 2012, dah terpaksa cabut la gigi ni. Doc nasihatkan kalau tak mau kena cabut aku kena buat rawatan gigi yang harganya sebulan bayar kereta iaitu RM3++, ya Ampun, macamana ni aku nak buat. Tension, duit dah habis belanja raya hari tu, tunggu bonus kesian dari kerajaan Malaysia la cam ni....
Keputusan : Terawangan lagi....
Sakit gigi la ....

Oct 4, 2011

"Site Maintenance" usually means that we're making an improvement to the database that your account is stored on. While we're doing this, you will not be able to access your account. This maintenance shouldn't last more a few hours.

  • After the maintenance is over, you'll still be able to log in with the same password.
  • Your profile and account will not be affected by the maintenance.
  • We don't do site maintenance on all accounts at the same time, so it's possible that some of your friends will be able to access the site while your account is unavailable.
  • It's not necessary to contact us about a "Site Maintenance" error.
  • If your maintenance lasts longer than 24 hours, please follow these instructionsto clear your browser's cache and cookies.

If you're still having trouble after trying the above steps, let us know.

Was this answer helpful?